JormaHelenius

Sadan miljoonan aamu

Päivän mietteet.

Tänään heräsin, kuten kaikki helsinkiläiset, sadan miljoonan aamuun. Sää on harmaa pohjolan valkeassa kaupungissa Helsingissä. Maa ei talvisella valkeudellaan kosrosta kaupunkimme valkeutta. Tänään heräsivät yöstään myös he, joille olemme vaaleissa antaneet valtuutemme päättää asioistamme.Demokratiassa saatetaan taas tänään nähdä näytelmä, jossa äänestämäni ehdokas voi äänestää kuinka toivon, tai sitten toisin...ei häntä sido,kuin oma ajatuksensa ja tahtotila. Minua kaupunkilaisena sitoo irroittamattomasti se,että huonoon päätökseen ryhtyessään,minusta tulee yksi ehdustajani päätöksen maksumiehista

. Guggenheim-museon kohtalon päivä on käsillä tanään."Ruumis" on kaivettu kuopastaan ja siitä on ravisteltu pahimmat pölyt päältä ja laittettu uusi valeasu päälle. Sisältö on sama, paitsi kustannukset henkiinherättämisestä on jaettu ja arvottu uudelleen. Kovasti olen jännittynyt, että joudunko olemaan näkemässä ja vieläpä rahoittamassa sitä, että pohjolan valkeaan kaupuinkiin, tai sellaiseksi mainostettuun ja  brändättyyn, tehdään mustasta hiilletytetystä puusta laatikkokasaa muistuttava rakennus ja vieläpä paraatipaikalle.

Olemme maanis- deprassiivistä kansaa, mutta siitäkään huolimatta en haluaisi nähdä mustaa, poltettua laatikkoa, jonka seinällä sisällä saattaisi roikkua päästään seinään hirtetty täytetty hevonen tarjoamassa "taideelämystä" Kysynkin: mikä meitä vaivaa. Samaa, mielestäni kuonaa, on tarjottu museoitavaksi muuallekkin kovaan hintaan. Muualla on herätty ymmärtämään kustannuksen ja sisällön kohtaamattomuus. Ymmärrän, että hevosenraatojen seinään hirttäminen tai vessanpönttöjen kultaaminen maksaa, mutta tarvitseeko Helsinki tai minä tuollaista tekotaidetta, maksaen kovia rojeltteja rojun roudaamisesta. Jo Kiesmassa olleen Palsan näyttelyn penikseensä hirttäytyjä aiheutti museoon pakkokuljetetuille lapsille sielullisia häiriötiloja - eikä ihme.Kuka tarvitsee taiteen nimissä esitettyä häiriintyneisyyttä lisää? Tässä välissä kysyn: eikö taiteen pitäisi olla puhuttelevuudessaan ylevöittävää? En tiedä ymmärtävätkö kaikki valtuutetut, että Guggenheim säätiö päättää museon sisällöstä ja me päivittäin sen rahoittajaksi mahdollisesti pakkonaitetut joudumme raatamaan, jotta joutava ruma rakennus sisältöineen palvelee jotain pientä friikkien elitististä ryhmää. Erityisen pahalta tuntuu, että pieni ryhmä, usein verovaroin kustannetuilla apurahoilla ja muulla subventaatiolla eläviä taiteilijoita on allekirjoittanut vetoomuksen Guggenheimin puolesta. Eikö mikään riitä? Kiasman kävijämäärästä kun vähentää pakkokäytetyt koululaiset ym. vastaavat ryhmät, näkee kuinka laaja on nk. nykytaiteen harrastus. Jos museohanke olisi edes kansallinen , kansallisella sisällöllä, ymmärtäisi hankkeen ja taiteilijaryhmän vetoomuksen. Jos museo olisi taloudellisesti niin merkittävä, kuin väitetään, olisi sijoittajat jonossa sitä maksamassa.

Missä on meidä terve itsetunto? Vieraan maan arkkitehti kaupunkimme vastoin kauan rakennettua imagoa, tarjosi mustan laatikon pohjolan valkeaan kaupunkiin paraati paikalle! Amerikkalainen säätiö toimittaa sisältöä, kunhan siitä maksasmme paljon vuosittain. Haloo - ei saa kirjoittaa suurin kirjaimin, koska ei saa huutaa. Minä huudan pienin kirjaimin ..haloo..haloo! Jos verovaroin tuetaan turhuutta, pitää saada vähän huuttaakkin, varsinkin tässä tapauksessa, kun ylihintainen keksimällä keksitty pakko-omituinen tekotaide koskettaa niin kovasti. Keitä te valtuutetut olette , ellette ymmärrä puhallusta, josta olette tänään herättyänne tähänpäivään, äänestämässä. Eikö ole mitään sellaista paikallista korkeatasoista suomalaista taidetta ja kotimaista arkkitehtuuria, jota kannattaisi tuollaisilla summilla rakentaa ja esille tuoda? Kaivoon kannetaan vettä ja 100 miljoonaa euroa...joka valuu maahan, ennenkuin kukaan on saanut mitään, koska kannettu vesi ei kaivossa pysy.Kulttuuri syntyy paikallisesta tarpeesta, ei ostamalla ulkoa.

Suomalaisuuteen on kuulunut alistuminen vuosiatojen ajan ja se jatkuu yhä.Kun omanarvon ja itsetunnon puute yhdistyy ymmärryken puutteeseen, saattaa äänestyksen tulos olla hirveä fiasko. Silloin kun Suomi löi itsensä tietoisuuteen kansakuntana kansakuntien joukkoon Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900, ei ollut mitenkään mahdollista, kuin näyttää Suomalaista kulttuuria ja osaamista. Maan parhaat voimat toteuttivat Pariisinmaailmannäyttelyn salongin sisältöineen ja siinä se oli- valtava huomio pienelle kansakunnalle.Saimme paikan kansakuntana kansakuntien joukkoon itsenäisen ja omaperäisen kulttuurin kautta. Nyt osaamattomuuden epätoivo on ajanut Kauppatorin rannalle ruikuttamaan, että tulisiko maailmalta alus laituriin, tuomaan vetovoimaista kulttuuria meille...kun meillä ei ole mitään omaa? Olen sitä mieltä, että ideoinnin keskiössä olevat "kulttuuritahot" tulisi vaihtaa osaavampiin. Poliittiset virkanimitykset luovat vain henkistä ja kykenemättömyyden tyhjiötä- mikä näkyy kaikkialla, ei yksin Guggenheim hankkeessa. Kuvitelkaa että Guggenheim kiimassa on luvattu jopa ilmainen tontti...samaan aikaan kun Helsingin kaupunginmuseon omat toimipisteet maksavat vuokraa tiloistaan kaupungin omistamissa rakennuksissa! Rahastavalle säätiölle mätetään ovista ja ikkunoista kaikkea kuola poskella, jo omat museot saavat kituuttaa kuinka taitavat. Onko koko kaupunkimme johto oikeissa käsissä-muuta kysymystä ei tule mieleen? Minä ainakin kaupunkilaisena häpeän päättäjien sokeutta ja jopa lainvastaista yhdentoimijan suosimista muiden kustannuksella.

Näin laskelman, jossa esitettiin, että Guggenheim-museossa tulisi olla aukioloaikoina maksava asiakas kassalla joka 23 sekunti maksamassa 20 euron pääsylippua, jotta esitetty ekonomia toteutuisi? Onko jossain joku joka uskoo tuohon??Onko oikeasti? Mutta monta on, jotka äänestävät epärealististen lukujen valossa..onko valtuutettusi äänesi ansainnut, jos ei reagoi mahdollisesti valheelisiin lobattuihin lukuihin?En tiedä mitä leipäjonoissa olevat ovat luvuista mieltä, mutta sen tiedän, että heillä ei ole halua , eikä varaa olla maksamassa tuota summaa seinään hirtetyistä hevosen raadoista tai kullatuista vessanpöntöistä.Toiset leikkivät eläimillä ja ruualla tekotaiteessa , toiset jonottavat köyhyyttään leivänmuruja...sitenkö meillä mietitään, kuinka parannetaan kaupungin vetovoimaa?. Minusta pitäisi ennemminkin miettiä kuinka vähennettäisiin kaupungin vetovoimaa, niin kauan, kuin huonosti hoidettu kaupunkitalous näkyy kaduilla ja asuntopulassa. On irvokasta ajatella kauniiden yöunien jälkeen, että täytyy herätä tälläiseen päivään, missä edes harkitaan moista hanketta, kun monilta puuttuu se ainutkin asunto ja leipäpöydältä. Vanhusten huolto tökkii, päiväkoteihin ahtaudutaan homeisiin, koululuokkia kasvatetaan. Tälläisissä oloissa osa valtuutetuista haluaa, että vieraita varten katetaan vieraiden tuomalla sisällöllä Suomen Helsingin ylpeyden aihe: amerikkalasen brändin Guggenheim -museo sadalla miljoonalla+++ eurolla. Voi ;hyvää päivää,rassukoita olemme ja taidamme sellaisiksi jäädä.

Jossain vaiheessa tuleee vastaan, mitä teemme tyhjäksi jäävälle Guggenheim museolle? valtava fiasko, jonka lobbarit syyllisinä eivät ota pätkänkään henkilökohtaista vastuuta-korkeintaan syyttelevät toisiaan ja selittelevät latiakaan maksamatta puhalluksen tappioihin. Voimme "mustan ruumisarkun" täyttää niiden päättäjien rintakuvilla, jotka olivat langenneet vedätykseen.. Näköisteoksia en tässä tapauksissa kannata, koska niin pienistä päistä ei täyttyisi edes tuulikaappi. Lopputilan voi täyttää Venäjältä romiksista ostettavilla vanhoilla Lenein patsailla, muistona suuremmanluokan epäonnistujasta.

On myös ymmärettävä, että maailma on puolillaan "What a fuck" arkkitehtuuria...siis anteeksi joillekkin se on wow, joten menneeseen junaan ei enää kannata hypätä, pää voi osua kiskoon.Helsingillä ei kuulemma ole varaa palkata arkkitehtejä asemakaavoitukseen ja rakennusvalvontaan lupakäsittelijöitä ja sitten yks kaks olisi kuluineen ainakin sadanmiljoon turhuuteen varaa...kuinka se on mahdollista?Koska kaupunki kuvamme on aikoinaan rahasta raiskattu makkaratalocityksi ei se sillä parane, että tehdään vielä sudelle häntä.

Elivoimainen oma taide, taidekäsityö ja toisenlaiset arkkitehtuuriset ratkaisut hyvine kulttuuri tapahtumineen tuo meille turisteja, ei Amerikasta ostettu joutava hömppä.Meille saapuu juuri miljardien liikkuttajat katsomaan mitä täältä löytyy, sellaista mitä ei ole piilakksossa. Meidän pitää luoda oman taiteen ja kulttuurin Slush kymmenesosalla Guggenheimin hinnasta... ja olemme pian kartalla.

Ehdokkaani, jos olet painamassa nappia Guggenheimin puolesta, et ole enää ehdokkaani tulevaisuudessa. On demokratian kohtuuttomuutta pakoittaa minut maksumieheksi joutavan turhaan elitismiin aikana, jolloin kaupungilla ei ole varaa palkkata työntekijöitä tärkeimpiin,mm. asuntopulaa lievittäviin tehtäviin. En tiedä kuika paljon kukakin on saanut Guggenheimin lobbauksen annista, muutta näin käsittämätöntä demokratian vastaista, jo kertaalleen kuopatun ruumiin kuoelleista herttämistä ja ylösnousemusta, ei ole koettu sitten raamatun tapahtumien. Paljon on täytynyt tapahtua kabineteissa, mistä ei puhuta- muuten ihmeteko ei selity?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ehdokkaani, jos olet painamassa nappia Guggenheimin puolesta, et ole enää ehdokkaani tulevaisuudessa."

Samat sanat.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomen kieli tuntee sanan itsesuojeluvaisto. Kieleen voisi lanseerata uuden sanan itsenäisyydensuojeluvaisto, jota voi käyttää keskusteltaessa maan itsenäisyydestä ja ennen kaikkea sen turvaamisesta. Tätä samaa sanaa voisi käyttää myös keskusteltaessa päätöksenteosta kuntatasolla. Itsenäisyydensuojeluvaisto on puutteellista silloin, kun ollaan ehdoin tahdoin valmiita muiden määrättäviksi ja muiden rahoittajiksi. Näin tulee käymään, mikäli Guggenheim-museon rakentaminen saa päättäjien enemmistön tuen.

On sanonta ”pikkulapsen suusta kuulee totuuden.” Tässä tapauksessa totuus tulee blogistin kynästä, vaikka se saattaa tehdä joillekin kipeää.

Vaatimaton neuvoni Guggenheim-museosta päättäville: Tehkää päätös ”jalat maassa ja älli päässä.”

Toimituksen poiminnat